/ СИДП

70 декара ще залесят през тази седмица служители на ДГС-Преслав, ученици и хора от общинския център. Новата гора се намира в близост до язовир „Тича“, в покрайнините на село Ловец. Желание за участие в кампанията са заявили и туристи от ТД „Патлейна“, които ще залесят площ от 10 декара с фиданки от дървесния вид цер.

Откриха седмицата на гората

Новата широколистна гора се появява на мястото на боровата култура до Сушина, която изгоря при голям пожар на 27 август 2017 г. Тогава огнената стихия изпепели напълно дърветата и още 1000 декара треви и храсти. След потушаване на огъня изгорялата дървесина беше разчистена, а склона беше терасиран отново, за да може тази пролет да се извърши повторно залесяване на района.

През следващите години младите фиданки ще бъдат окопавани на ръка няколко пъти в годината, за да не бъдат задушени от трева и храсти. Разчистването на района, терасирането и залесяването се извършва със собствени средства на стопанството.

Директорът на ДГС-Преслав инж. Янко Йорданов за пореден път призовава хората да не палят огън в близост до горските територии и да подават сигнали на телефон 112, ако установят нередности, бракониерски набези или пожар в гората. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.