Забраниха пазарите и изложбите на едри преживни животни в Шуменско
Забраниха пазарите и изложбите на едри преживни животни в Шуменско / netinfo
Забраниха пазарите и изложбите на едри преживни животни в Шуменско
86215
Забраниха пазарите и изложбите на едри преживни животни в Шуменско
  • Забраниха пазарите и изложбите на едри преживни животни в Шуменско

Пазарите и изложбите на едри преживни животни бяха забранени в Шуменско заради евентуална заплаха от заразен нодуларен дерматит.

Сред останалите мерки за предотвратяване проникването и разпространението на заразата, които бяха гласувани от Областната епизоотична комисия, са още извършването на ежеседмични клинични прегледи за заболяването, за които да се докладва всеки петък до 15:00 часа, вземане на кръвни проби от говеда, показали клинични признаци на болестта, информиране на кметовете на населените места и фермерите за начините за извършване на дезинсекция, както и задължението им незабавно да се информира съответния официален ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смъртност.

Според предвидените мерки е необходимо и засилване на контрола по транспортирането на животните, като придвижването на едри преживни животни трябва да се осъществява само след извършване на клинични прегледи за здравословното състояние на животните, резултатите от които да се отразяват в чек лист по образец. Транспортираните животни задължително трябва да бъдат идентифицирани и с индивидуални ушни марки.

По време на заседанието на Областната епизоотична комисия, председателствана от зам.-областния управител Петко Шаренков, стана ясно още, че огнища на болестта в област Шумен до момента не са установени. При наличие обаче на зараза дори само у едно животно, ще бъдат унищожавани всички животни в съответната ферма, като труповете им ще бъдат транспортирани до екарисажа в Шумен в специални обезпаразитени автомобили.

Заболяването е установено за първи път в Европа в околностите на Одрин, Турция през април 2015 г. През месец август на същата година за първи път е установен заразен нодуларен дерматит и в Гърция. Към момента въпреки предприетите мерки, заболяването там продължава да се разпространява. В България на 13 април тази година първоначално са констатирани две огнища на болестта в селата Воден и Черногорово в община Димитровград, област Хасково. На по-късен етап са установени и четири вторично възникнали огнища на болестта в област Стара Загора.

Заразният нодуларен дерматит е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Болестта води до намален или изгубен млеконадой, вреди на качеството на кожата и нанася големи икономически загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за движение на животните и продуктите от тях в засегнатите региони. Както всички шаркови вируси, заразният нодуларен дерматит има висока термична устойчивост.

Предаването и разпространението на болестта става механично - чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, а също така и чрез директен контакт между здрави и болни животни. По-тежко боледуват млекодайните породи говеда в пика на лактация и младите животни. Характерни са треска, застояване, слюнотечение и слизести изтичания от очите. Появата на възловидни кожни лезии обикновено започва 48 часа след началото на треската. Болестта задължително се потвърждава лабораторно. Тя не е опасна за човешкото здраве.