Времето през април
Времето през април / Dariknews

Април е типично пролетен месец. Характерни са честите и резки промени на времето. Часовете със слънчево греене се увеличават до 170-180 часа, средномесечните температури са с 5-6 градуса по-високи в сравнение с март. Средната месечна температура през април за по-голямата част от района е между 11 и 13˚С, по Черноморието  - между 9 и 11˚С. За Шумен 10.7 градуса.Месечната сума на валежите за района е 40-55 мм.За Шуменски регион от 43-63 мм. Опасност от слани съществува през целия месец.  Обичайни за април са обстановки, които благоприятстват образуването на мъгли в сутрешните часове около водните басейни.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 2 и 3 градуса и са най-вероятни в периода 10-15 април, съобщават от шуменската Хидрометеорологична обсерватория. Най-високите температури ще бъдат между 24 и 29 градуса и в повечето райони ще настъпят през последното десетдневие. В равнинната част от страната последните пролетни слани се очакват през второто десетдневие на април.

В началото на месеца ще настъпи слабо захлаждане. След това температурите отново ще се повишат. Захлаждане и превалявания се очакват към края на първото десетдневие, след което до средата на месеца ще се установи по-хладно време. Около средата на април ще настъпи повишение на температурите и през повечето дни до края на месеца те ще бъдат около и по-високи от нормалните. Повишена вероятност за краткотрайно захлаждане и превалявания има към края на второто десетдневие. През последните дни от месеца се очаква сухо и топло време.   

Слънцето  влиза в знака Бик на 20 април  в 07:30 ч. Пълнолунието е на 29април. Денят продължава да нараства и на 30 април е 14 часа и 4 минути.