В Търговищкия куклен театър – премиера по Чудомир и музика на Горан Брегович
В Търговищкия куклен театър – премиера по Чудомир и музика на Горан Брегович / Куклен театър - Търговище
В Търговищкия куклен театър – премиера по Чудомир и музика на Горан Брегович
44989
В Търговищкия куклен театър – премиера по Чудомир и музика на Горан Брегович
  • В Търговищкия куклен театър – премиера по Чудомир и музика на Горан Брегович

При огромен интерес премина предпремиерата на кукления театър в Търговище. Директорът на театъра Ивайло Марков и актьорът Русан Стаменов поставят на сцена „Една тъжна история за един весел народ". Спектакълът е по разкази на Чудомир, а музиката е на Горан Брегович.

На сцената актьорите преплитат няколко сюжетни линии от истинския живот на българите по онова време, които все едно са днешните ни проблеми - тъжни или нелепи ситуации, простотия, преструвки, глезотии, келепирство, депресии, злоба, завист, одумване и още, и още... Спектакълът започва с темата за изборите. Точно както става и сега, Чудомир го е написал преди много години - как се появяват лидери, как се убеждава народа, как се лъжат хората, как се продават избори и т.н. Налегнато е най вече и на предварителните размисли за избори, на това имаме ли избор и дали го правим правилно.

„Ние сме се опитали чрез средствата, с които работим да покажем нещо различно, по-голяма фантазия. Но колкото и да искахме да стане смешно това представление, Чудомир ни водеше към по-дълбоки размисли и някак си смешното не се получи", каза Ивайло Марков.

В процеса на раждането на спектакъла са участвали всички от актьорската трупа, които се представят и на сцената: Христо Златанов, Русан Стаменов, Деница Славева, Цветина Иванова и Стела Стойнова.

Музиката е дело на Горан Брегович. Общи приятели са запознали неповторимия балкански талант и нашия директора на Кукления театър в Търговище. След разговори за замисъла да се реализира Чудомир на сцената, Брегович се съгласява да бъдат използвани саундтраци от негови филми и в последствие прави аранжимент на три български народни

В Търговищкия куклен театър  премиера по Чудомир и музика на Горан Брегович
netinfo
песни. Записите са направени в студио в Париж. А аранжиментите са подарък от Брегович.

Премиерата на кукления театър в Търговище е днес от 18.30 часа. Повече за спектакъла и за разговорите с Горан Брегович, чуйте от Ивайло Марков в прикачения аудио файл.