В Търговище заработи първият млекомат
В Търговище заработи първият млекомат / Борислав Курдов
В Търговище заработи първият млекомат
62755
В Търговище заработи първият млекомат
  • В Търговище заработи първият млекомат

Тези дни в Търговище заработи първият млекомат - машина, която подобно на кафеавтоматите, продава прясно мляко. Той е ситуиран на кооперативния пазар в града.

Боряна Стойчева и нейното семейство от 25 години са фермери и отглеждат крави в Осен. В момента те се грижат за 35 крави и 15 юници. Заради ниската изкупна цена на млякото - около 45 стотинки за литър, те решават да търсят начин за преки продажби към клиентите. Така стигат до идеята за закупуване на млекомата.

След не малко перипетии, те влагат 16 хиляди лева в закупуването на машината, като до 50% от тях ще им бъдат възстановени от Фонд „Земеделие". Влагат отделно и 5000 лева в изграждането на помещение, в което да работи млекоматът.

Машината поема до 200 литра мляко, което се презарежда всеки ден. „Непродаденото днес мляко го предаваме в мандра, така всеки ден в съоръжението се зарежда прясно, не пастьоризирано всеки ден", казва Боряна Стойчева. Отделно от това, според изискванията, млекоматът се дезинфекцира ежедневно.

Интересът към машината е все още слаб. На място се предлагат и еднолитрови бутилки, цената на които е включена в тази на млякото - 1,30 лв на литър. Машината позволява да бъдат закупени от 0.100 гр. до 5 литра мляко наведнъж. Клиентите могат да ползват и свои бутилки. „Целта на тези машини е да запазим природата, т.е. потребителите да си носят свои бутилки и те да не са за еднокр

В Търговище заработи първият млекомат
netinfo
казва Стойчева

В Търговище заработи първият млекомат
netinfo