Увеличават приема в ШУ, предварителните изпити започват през април
Увеличават приема в ШУ, предварителните изпити започват през април / Dariknews

С около 50 души увеличават приема в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" за учебната 2010 - 2011 година. Предвижда се прием на 1 596 студенти в редовна форма на обучение, и 110 - в задочна. Увеличава се приемът в направленията Растителна защита, Системи за сигурност и Информатика и компютърни науки /за колеж Добрич/. Висшето учебно заведение ще приеме 11 докторанти в областта на хуманитарните и технически науки. „Готови сме да приемем за студенти и 126 българи, живеещи извън страната", заяви зам.-ректорът по учебната дейност доц. Димчо Станков.

За настоящата учебна година се предвижда минимално увеличение от 12 лева на семестър за специалностите от направления Филология, История, Религия и теология, Социални дейности, Обществени комуникации и информационни технологии. Увеличение с 50 лв. е предвидено и на таксата за една от най-търсените специалности - Системи за сигурност. По-висока такса ще се заплаща и за явяване на кандидатстудентски изпит, тя ще е 25 лв. за първи изпит, а през миналата година е била 20 лв.  Приходите на учебното заведение за 2009 г., общо от всички видове такси, които студентите заплащат, са били около 2  000 000 млн.лв., което е около 18,77% от общия бюджет на университета. До момента действащите студенти в ШУ са около 7 200 души.

Предварителните изпити в Шуменския университет ще се проведат през месеците април и юни. Документи за участие в тях се приемат от 6 до 24 април за първи тур и от 26 май до 12 юни за втори тур. Конкурсните изпити през юли започват на 14-ти и приключват на 27-ми, а документите за кандидатстване се приемат от 21 юни до 12 юли.

Кандидатите, явили се на предварителни изпити, могат да участват и на конкурсните изпити през месец юли. Оценките от предварителните изпити са равностойни на тези от юлската кандидатстудентска сесия, а в балообразуването участва най-високата оценка, независимо кога е получена. Резултатите от предварителните изпити служат за класиране само когато кандидат-студентите са подали документи за кандидатстване в срок от 21 юни до 12 юли.

Шуменският университет признава оценките от всички успешно положени държавни зрелостни изпити през 2008, 2009 и 2010 г.