Децата имат достъп до чиста вода
Децата имат достъп до чиста вода / dariknews.bg
Oт месец водата от язовир Тича е с повишена мътност и от РЗИ препоръчват да не се ползва за пиене. Това, за съжаление, е често явление - особено през пролетта, когато топенето на снеговете и валежите "размътват" водата във водоема, който е основният снабдител за Шумен. 

Едно училище обаче е предприело мерки въпреки всичко чешмяната вода да може да се пие от възпитаниците му без да застрашава здравето им. В СУ "Йоан Екзарх Български" е поставена чешма с филтрираща система, която пречиства водата от ВиК мрежата. 

Директорът на школото Валентина Тодорова обясни инициативата с препоръката от министерството на здравеопазването децата да не прекаляват с пиенето на минерална бутилирана вода за сметка на питейната вода. 

Децата имат достъп до чиста вода
dariknews.bg


Заради обществената нагласа срещу качествата на чешмяната вода, училището решило да постави филтрираща система на един от етажите. 

От една страна това отговаря на препоръките на министерството, а от друга страна - даваме възможност децата да имат достъп до чиста вода, казва Валентина Тодорова. Тя допълни, че ефектът от тази система е и върху съзнанието на подрастващите за запазване на природните ресурси и богатства. 

Стойността на системата е около 1000 лева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.