Ученическият стадион в Шумен без лиценз, но ще носи името на Цоньо Василев
Ученическият стадион в Шумен без лиценз, но ще носи името на Цоньо Василев / Дарик-Шумен, архив

Занемареният с години ученически стадион в Шумен ще носи името на покойния легендарен футболист Цоньо Василев. Съоръжението е в плачевно състояние, тревната настилка е неравна с множество бабуни, а административната сграда и съблекалните чакат основен ремонт от години.

Предложение за това, стадионът, който е общинска собственост да носи името на легендарния футболист е направено от управителя на Общински жилища и имоти" Цанко Цанев. Докладна записка с това предложение бе обсъдена по време на днешния Консултативен съвет за юлската сесия на местния парламент в Шумен.

Предложението предвижда още на стадиона да бъде поставена и паметна плоча на Цоньо Василев.

Това, че спортното съоръжение се намира в изключително лошо моментно състояние явно не притесни никой от общинските съветници, защото без възражения докладната записка бе включена в дневния ред за сесията.

"Искам да кажа на шуменската общественост, че във всички големи градове издръжката на подобен род спортни съоръжения се издържат от бизнесмени, докато шуменския ученически стадион се поддържа от общината и за това е в това състояние, а средства няма. Но все пак мисля, че това е увековечаване на делото и името на Цоньо Василев", заяви председателят на местния парламент проф. Георги Колев.

Междувременно от футболния клуб в Шумен заявиха, че заради лошото състояние на стадиона от регионалната структура на БФС са забранили там да се провеждат официални мачове. Писмо със становище, че теренът и съоръжението като цяло са негодни за провеждането на футболни срещи е изпратено в края на миналата седмица. От клуба заявиха, че приветстват решението стадиона да носи името на Цоньо Василев, но не и при сегашното състояние на съоръжението.

Милен Христов, председател на ОС на БФС-Шумен потвърди пред Дарик, че лицензът на стадиона за новия сезон 2015/16 г. е отнет. Зоналният съвет на БФС е взел решение за това след множество жалби на клубове, които са играли срещу шуменските млади футболисти на съоръжението му. В писмото се казва, че клубът в Шумен трябва  да намери друго място за провеждане на срещу от юношеските първенства и че няма да бъде позволено на ученическия стадион да се играят мачове, докато състоянието на тревната настилка и съблекалните не бъде подобрено.

Управителят на ОЖИ, дружеството което стопанисва стадиона, Цанко Цанев отправи апел към футболните треньори и децата да бъдат по-отговорни в опазването на стадиона. По думите му, само дни след последния частичен ремонт на съблекалните от преди 5 месеца вече е имало щети. Цанев заяви, че ОЖИ ще почисти и облагороди стадиона през следващите 20 дни. „Почистването на тревите и трибуните не е сложно, големия проблем е поддръжката на тревната настилка за там са нужни адски усилия", каза още Цанев. Допълни още, че при него не е постъпвало писмо от БФС с информация за това, че стадиона реално е без лиценз.

Цоньо Василев почина вечерта на 2 юни именно на ученическия стадион в града.