Интересът към ръчно изработените мартеници е голям, категорична е Албена Стоянова
Интересът към ръчно изработените мартеници е голям, категорична е Албена Стоянова / dariknews.bg
Тикви оживяват като мартеници
92717
Тикви оживяват като мартеници
  • Тикви оживяват като мартеници
Тикви се преобразяват в Пижо и Пенда или пък Дългоноско, но винаги в традицията на мартеници. Те са част от изделията, излезли изпод ръцете на Албена Стоянова, която вече 5-та година създава ръчно изработени мартеници в Шумен. Албена е майстор на национални кукли и е част от задругата на занаятчиите в региона. Покрай своите ръкоделия решила да опита и изработката на мартеници, като - оказало се, справила се доста добре.

Легенда за мартеницата
 
Интересът към ръчно изработените мартеници е голям, категорична е Албена.  Тя сама измисля моделите и после ги реализира. Докато правя едната, ми хрумва идеята за следващата и така продължавам, казва майсторката и допълва, че дори й се случва толкова силно да е завладяна от творчески прилив, че дори изоставя започнатото, за да реализира новата хрумка.

Пижо и Пенда, щъркел, Дългоноско – всичко е оставено на въображението и дарбата. Обаче  задължително в червено и бяло – традицията си е традиция, категорична е Албена.
 

мартеници
dariknews.bg


По-големите мартеници отнемат на майсторката около ден и половина. С по-малките тя се справя от един до три часа. Всичко зависи от сложността, отбелязва Албена. Тя използва предимно конци от естествена материя. Обикновено памук, но тази година в по-голяма степен използвам вълнени конци, казва майсторката. Тиквите пък отглежда сама - в градината. Според формата става ясна и крайният вид.

Китайски студенти правят български мартеници в Пекин
 
Тя допълва, че напоследък клиентите се отдръпват от по-кичозните мартеници и се насочват към традиционните. Затова и е избирала познати народни мотиви като Пижо и Пенда. Разбира се, има и изчистени вълнени гривни, които всъщност следват първообраза на мартеницата.

мартеници
dariknews.bg

 
Този тип се търси повече и от купувачите. Те се носят масово и са по-лесни за слагане, посочва Албена. Рядко се търсят мартеници, които да се закачват по дрехите, споделя наблюденията си тя.

Баба Марта води пролетта
 
Големите мартеници пък са хит сред желаещите да украсят офиса си. Албена се е подготвила и с мартеници щъркели – предвестници на пролетта. По думите й те се харесват в детските градини и много често красят забавачниците. Дечицата се радват и на лястовички, затова майсторката се е постарала за празника да има представители от фауната.