Събор на средновековното културно наследство във Велики Преслав

Археологически музей „Велики Преслав”
Археологически музей „Велики Преслав”
Събор на средновековното културно наследство в чест на великия цар Симеон I, утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история, организират от Община Велики Преслав, Археологически музей „Велики Преслав”, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”.

Клубове за исторически възстановки от страната, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти ще покажат бита и традициите на българите от 9-10 век.

Акценти на събитието са старите забравени занаяти, храна, облекло, въоръжение и снаряжение, военни изкуства от периода на средновековието.

Събор на средновековното културно наследство ще се проведе на 4 и 5 май в Дворцов център на НИАР „Велики Преслав“

И през двата дни на събора гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците, коване на метални предмети от бита и въоръжението, изработване на керамика, накити и бижута, монетосечене, дървообработка и приготвяне на храна. Ще могат сами да изработят керамичен съд, да отсекат монета, да стрелят с лък, да изпробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да разгледат бита и традициите на богатото ни културно наследство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.