Събират управляващите органи по оперативни програми в една агенция
Събират управляващите органи по оперативни програми в една агенция / Радка Минчева

Постепенно, до началото на 2014 г., управляващите органи по седемте оперативни програми, които сега са към различни министерства, ще бъдат обединени в една агенция - съобщи  министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на среща с местния бизнес в Разград.

Новата структура според министъра трябва да е пряко подчинена на министър-председателя, за да е политически стерилна. Освен централа в столицата, тя ще има и 6 междинни звена в районите за планиране, където ще се подават документите за по-голямата част от европроектите.

Нов Закон за обществените поръчки подготвя също министър  Томислав Дончев. Целта му е процедурите по възлагане на обществени поръчки да се движат по-бързо - обясни Дончев. Макар формално законът да отговаря на европейските изисквания, той пречи на бенефициентите на европроекти, особено в частта за обжалваемостта - допълни той. Ако в една процедура участват десетина фирми, с правото на обжалване до победител се стига след 6-7 месеца - коментира Дончев.

Новият закон ще обобщи три от четирите действащи в момента способа за възлагане на определена дейност - два по действащия в момента ЗОП, по Наредбата за малките обществени поръчки и по Постановление на Министерски съвет 55.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента през месец май, а гласуван през юни или юли.