полиция КАТ
полиция КАТ / МВР
От днес на територията на ОДМВР- Шумен започва полицейска операция за проверка на товарни автомобили и автобуси.  Операцията ще се проведе на територията на цялата страна и в  европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана за проверки през 2019 г. поради факта, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броя на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки ПТП. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

По време на проверките по метода “широкообхватен контрол”, да се осъществява контрол за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа.