Стартира кампания за реставрация на Мадарския конник
Стартира кампания за реставрация на Мадарския конник / снимка: DarikNews Юлия Христова
Кампания за реставрация на Мадарския конник стартира по инициатива на председателя на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, съобщи днес Даниела Русева, председател на местния парламент в Шумен. По време на вчерашната среща на членовете на УС на Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети е било взето решение за стартиране на кампанията, която има за цел набиране на средства за реставрация и съхранение на Мадарския конник, както и оформяне на европейска визия на НИАР "Мадара".

Според Гуцанов, който е и председател на Асоциацията на председателите на общински съвети, местните парламентаристи трябва да поемат инициативата и да се обединят около националните приоритети, какъвто е и запазването на избрания за глобален символ на България Мадарски конник.

До дни предстои да бъдат уточнени и подробностите по разкриването на банкова сметка, по която ще бъдат превеждани средства. Даниела Русева съобщи, че на следващата общинска сесия ще предложи от бюджета на община Шумен да бъдат заделени 10 000 лв., както и местните парламентаристи да дарят възнагражденията си за юли в полза на кампанията. Общата сума, която може да бъде събрана от заплатите на съветници за юли, в подкрепа на кампанията, е около 4 000 лв. Само за осигуряването на предпазни мрежи за скалния венец на Голямата пещера са необходими около 500 000 лв., уточни Русева.

Тя обясни, че инициативата за набиране на средства няма краен срок, с идеята за набирането на пари ще бъдат запознати е членуващите в Националното сдружение на общините в Република България. Тя подчерта, че избирането на Мадарския конник е сред поводите тази година основен акцент в инвестиционния форум "Открийте Шумен" да бъде туризмът. Вероятно тази година форумът ще се проведе през октомври.

Очаква се до 10 дни представители на Асоциацията на председателите на общински съвети да посетят резерват "Мадара".