Стафилококова инфекция е причинителят за неразположението и хоспитализирането на учениците от шуменските училища ОУ „Петър Берон" и СОУ „Васил Левски" в град Шумен - информират от Агенцията по безопасност на храните.
Лабораторните изследвания на храната показват отрицателни резултати за салмонела и E.Coli и положителни резултати за патогенни стафилококи в макароните на фурна. На 24 ноември, след подаден сигнал за съмнение от хранително натравяне, Областна дирекция по безопасност на храните град Шумен предприе незабавна проверка на помещенията за раздаване на храна в двете училища, на фирмата доставчик и на производителите на суровината. От пробите, взети от персонала, става ясно, че една от служителките на кухнята-майка е приносителят на стафилококовата инфекция.
„В момента извършваме допълнителни проби. Сравняваме резултатите от болницата , Агенцията по храните и нашите, утре ще стане ясно дали става въпрос за един и същ щам", каза пред Дарик д-р Марко Марков от Регионалната здравна инспекция.
Доставчикът на храната снабдява общо пет училища, където се хранят общо 329 деца. Към момента не са постъпвали други сигнали за съмнение от хранително натравяне. Кухненските блокове на двете училища и кухнята-майка остават временно затворени от инспекторите за основно почистване и дезинфекция до изясняване на случая. Децата са изписани.