Намесата е на държавно ниво
Намесата е на държавно ниво / dariknews.bg
Според общинската структура на БСП ВиК дружеството в Шумен се води умишлено към фалит. Целта е то да бъде приватизирано, смятат социалистите.

Иван йонков посочи, че първите опити за приватизация на ВиК-Шумен са започнали още през 2000 година, когато е предложено дружеството да бъде отдадено на концесия.

Тегленият през 2013 година заем от 5 милиона лева пък е определен като друг ход за финансова дестабилизация на ВиК, посочи Иван Йонков и допълни, че кредитът е увеличил загубата на ВиК – Шумен.

Според БСП, политиката за фалит и приватизиране на дружеството се води от държавата.

Принципал на управителят на ВиК е министърът на регионалното развитие, КЕВР е политически орган. Цената на водата не е икономическа, а социална категория. Това трябва да се знае. Ако се наложи този орган може да задържи цената на водата, точно поради липсата на социална поносимост. Подобно решение не е икономическо, а политическо, заяви Иван Йонков.

Според него с лошите си финансови показатели ВиК трудно може да се справи с предстоящите инвестиции, дори и цената на водата да се увеличи неколкократно. 

Заради проблемите във водния сектор и цената на водата шуменската организация на БСП поиска оставките на кмета Любомир Христов и на областния управител проф. Стефан Желев.