Спират помощите на 460 трудоспособни лица в Търговище
Спират помощите на 460 трудоспособни лица в Търговище / netinfo
Около 460 души от община Търговище в трудоспособна възраст, които са получавали социална помощ в продължение на 18 месеца, от 1 януари ще бъдат лишени от нея. Повечето от тях са с начално или основно образование и без професия. Всички те още през есента са получили уведомителни писма. В тях им е обяснено, че сами трябва да потърсят съдействие от Бюрото по труда за намиране на работа.

През ноември 86 от тези лица са устроени на работа като повечето са включени в програми за заетост, а други 20 се обучават в курсове за професионална квалификация.

Според промените в Закона за социалното подпомагане, месечните помощи се прекъсват минимум за година. След това лицата могат отново да бъдат включени в списъците на социалната дирекция, но идеята е те да започнат да търсят активно работа, да намерят такава и да устроят живота си, трудейки се, а не разчитайки на държавата. Отпадането от системата няма да се отнася за лица, полагащи грижи за деца до 3г. възраст; родители, които отглеждат сами децата си; бременни след 3 месец; лица с трайни увреждания или установена временна нетрудоспособност; лица, полагащи грижи за болен член на семейството и др.