Спад в добивите от ечемик, маслодайна рапица и тритикале отчитат в Търговище
Спад в добивите от ечемик, маслодайна рапица и тритикале отчитат в Търговище / DarikNews.bg, архив
Спад в добивите от ечемик, маслодайна рапица и тритикале отчитат в Търговище
55956
Спад в добивите от ечемик, маслодайна рапица и тритикале отчитат в Търговище
  • Спад в добивите от ечемик, маслодайна рапица и тритикале отчитат в Търговище

Спад в добивите от ечемик, маслодайна рапица и тритикале отчетоха специалистите от Областната дирекция „Земеделие и гори" в Търговище като обобщение на приключилата жътвена кампания. Според експерта Елена Николова това е вследствие на дълго продължилата суша и трайно високите температури тази година. Лек ръст отчитат стопаните в средните добиви от пшеница и ръж.

В областта най-много пшеница са ожънали в община Попово, следват Опака и Търговище, каза Елена Николова. Средният добив от културата в Търговищка област е 424 кг/дка, което е с 10 кг повече в сравнение с миналата година.

Близо 10 пъти по-малко площи са били засети тази година с ръж в Търговищка област. През 2011 г. стопаните в Омуртаг и Попово са реколтирали близо 3 000 дка, като средният добив е възлизал на 150 кг/дка. През 2012-та единствено в Омуртажко са отглеждали фуражната култура. Те са отчели, че са прибрали средно по 220 кг/дка.

Значително по-нисък е тазгодишният добив от ечемик в областта, стана ясно от изнесените от експерта данни. От реколтираните малко над 81 000 дка земеделците са реализирали добив от 323 кг/дка. Това е с 50 кг. по-малко в сравнение с миналата година. Най-добри количества са прибрали стопаните в общините Търговище и Попово. Тук добивът се доближава най-много до ожънатото през 2011 г. и все пак е с около 20 кг по-малко.

По-слаба година са отчели и отглеждащите тритикале. За тази година средният добив е 321 кг/дка, докато през предходната е бил 348 кг/дка. Почти 100 кг по-нисък добив е отчетен и след реколтирането на маслодайната рапица. Тук ще припомним, че от засетите над 66 000 дка с културата в следствие на неблагоприятните зимни условия пропаднаха много голяма част от площите. От оцелелите 10 000 дка стопаните са осъществили среден добив 197 кг/дка.

Елена Николова добави, че се очаква да има много пропаднали площи от засетите с царевица и слънчоглед. Вече има подадени около 15 заявления от стопани, земите на които ще бъдат обследвани от комисия за оценка на щетите.