Къща от слама в Търговище
Къща от слама в Търговище / Борислав Курдов
Екологичната постройка е инвестиция на местния бизнесмен и ресторантьор Тодор Янакиев
Известният търговищенец Тодор Янакиев - предприемчив и находчив човек в бизнеса, изненада с иновация, която събуди интереса както на журналистите, така и на други граждани.

Той започва изграждането на първата по рода си екологична къща от сламени модули в Търговище. Със символична първа копка бе поставен стартът на специфичния градеж. По този повод инвеститорът - местният бизнесмен Тодор Янакиев, инициира среща между журналистите и архитектът-проектанта на обекта Стоян Алеков.

По думите на Алеков, качествата на сламата като изолация са открити преди повече от 5 500 години при изграждането на пирамидите от тухли от керпич и слама в Египет.

Помещение за кръщавки откриха археолозите на Мисионис

Използването на този материал в изграждането на жилищни сгради става все по-предпочитано в западните страни, тъй като е екологично, енергоефективно и дори по-евтино, в сравнение с конвенционалното строителство.

Във Франция вече са изградили осеметажна сграда от сламени панели. „Целта ни е инспирирани от създадените иновации в чужбина да съумеем да ги внедрим и у нас” – коментира архитектът.

Къща от слама в Търговище
Борислав Курдов


Така наречената сламена къща ще бъде разположена в местността „Юкя” в Търговище. В строежа на къщата ще бъдат използвани специални дървени модули с компресирана слама, изработени в производствена база в Дралфа.

Дебелината на модулите е от 40 см, като коефициентът на топлоизолация се очаква да не надвишава 18 киловатчаса на квадратен метър, което според Стоян Алеков е в пъти по-нисък разход на енергия в сравнение с коефициента на ефективност в съвременните сгради.

Жилищната постройка ще бъде с малко над 70 кв.м. застроена площ и реална площ за живеене от 55 кв.м., като е предвидено да бъде подходяща за целогодишно живеене.

Надяваме се обществото да се замисли над основни световни проблемни и да се засили интересът към подобно екологично строителство, казаха в заключение Янакиев и архитектът Стоян Алеков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.