Шуменската полиция отново излезе на протест
Шуменската полиция отново излезе на протест / netinfo

Служителите на ОД на МВР-Шумен и тези на охраната на съдебната власт изразиха и днес своето недоволство от готвените промени в системата. Те излязоха в обедната си почивка пред Районното полицейско управление с увереност, че исканията им ще бъдат чути, а идеите, които са били обсъдени „на тъмно" в комисиите в парламента, ще бъдат внесени едва след обсъждане със синдикатите в структурата.

„По закона за МВР има три категории служители, ние сме третата категория - лица, работещи по трудово правоотношение. Според параграф 10 ние не трябва да получаваме процент за прослужено време, а в договорите ни е упоменат 1 %. Лишават ни и от социалната придобивка да получаваме храна или левовата й равностойност, което е близо 17 % от брутното ни възнаграждение", каза Цеца Димитрова, председател на Националния синдикат на гражданската администрация. Тя допълни, че всеобщото мнение на работещите в тази категория е, че не бива да бъдат ощетявани по този начин.

Шуменската полиция отново излезе на протест
netinfo

По думите на председателя на синдиката на служителите в МВР, дружество 12 в ОД на МВР-Шумен и експерт криминалист Диян Димитров само за три дни в Районно управление-Велики Преслав са подадени 8 рапорта за напускане.

„Нямам желание да се боря с вятърни мелници повече", беше категоричен пък един от подалите заявление за пенсиониране - Ивайло Шипанов - служител с 25-годишен стаж в системата. Той не скри огорчението си от това, че усилията на полицаите да предложат сигурност на обществото не се увенчават с признание. „На този етап е по-добре да се пенсионираш, за да се видиш с пари, по-спокоен и по-здрав, отколкото да служиш в системата", коментира той.

Председателят на шуменското синдикално дружество на служителите в МВР Стефан Гочев обясни, че протестът е символичен и цели да се изрази несъгласието им с предвижданите промени. Той допълни, че в неделя всички служители на ОД на МВР-Шумен, които в този момент не изпълняват служебните си задължения, ще се включат в националния протест в столицата.