Шуменец, обвинен в сводничество, остава зад решетките
Шуменец, обвинен в сводничество, остава зад решетките / netinfo
Варненският апелативен съд потвърди ареста на 34-годишния шуменец Красимир Кръстев, задържан на основание на Европейска заповед за арест на 9 февруари тази година от Окръжния съд в Шумен. На 30 януари 2008 година Генералният прокурор на Апелативния съд в Лион - Франция е издал заповед за задържане на Красимир Кръстев и Васил Атанасов от Нови пазар, обвинени от френските съдебни власти в сводничество с утежняващи обстоятелства.

Срещу Красимир Кръстев има свидетелски показания от момичета, които насила са принуждавани да проституират в района на Лион. Именно те го определят като дясната ръка на Васил, натоварен да надзирава проституиращите жени и да прибира, спечеленото от тях. Двамата българи са обвинени, че са част от организирана мрежа за сводничество, а момичетата, жертви на това престъпление, са били принуждавани да проституират с насилие и заплахи. За това престъпление френските закони предвиждат наказание от 10 години лишаване от свобода.

Днес въззивната апелативна инстанция отхвърли като неоснователна жалбата на Красимир Кръстев и реши, че Шуменският окръжен съд правилно и законосъобразно е определил първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража”.