Шуменец и варненец пътуват с велосипеди до Шипка за 3 март
Шуменец и варненец пътуват с велосипеди до Шипка за 3 март / снимки: Дарик-Шумен

С велосипед е решил да измине разстоянието до връх Шипка Венцислав Илиев от Шумен. Той от години пътешества с колелото си из цяла Европа, като е стигал до Испания и Норвегия, сега обаче е решил да посвети поредния си преход с колелото на Освобождението. Заедно със свой приятел и съмишленик от Варна - Пламен Андонов двамата тръгнаха тази сутрин от Шумен към свещения за всички българи връх на Стара планина, за да стигнат навреме за официалните чествания на националния празник - 3 март.

Двама ще изминат над 200 километра до Шипка, като маршрута им минава през Върбица, Котел и Елена. Пътешествениците са напълно екипирани и подготвени да нощуват и в планината, ако се наложи.

„Емоцията е много голяма там на Шипка, самото придвижване от постъпите на горе е удивително. Хората вървят пеша, други са с колелета, направо невероятно е и трябва да се види от всички", казва Пламен Андонов от Варна, който тази година за втори път ще бъде на Шипка на 3 март. Той е потеглил през нощта от морската ни столица, за да бъде в Шумен рано сутринта и да се срещне с Венци.

Шуменец и варненец пътуват с велосипеди до Шипка за 3 март
netinfo

„Правя го заради страната ни, още от както съм тръгнал на първото си пътуване, на всякъде съм с трибагреника, цяла Европа обиколих и сега искам да стигна до връх Шипка, за да покажа моята патриотичност към България и че нашата страна е най-красивата в Европа", каза шуменецът Венци Илиев.

Шипка е символ на България, а нашия велосипеден преход посвещаваме на тези дали живота си за свободата на България казаха още двамата велосипедисти преди да тръгнат към крайната си цел.