Шуменци искат благоустрояване и ново улично осветление, става ясно от отчета на омбудсмана
Шуменци искат благоустрояване и ново улично осветление, става ясно от отчета на омбудсмана / снимка: Дарик-Шумен, архив

Жалбите и сигналите на гражданите пред Обществения посредник на Шумен през изтичащата година показват остра необходимост от подобряване на жизнената среда и ново улично осветление. Това личи от годишния отчет на омбудсмана Иван Капралов, който беше внесен днес в деловодството на общината.

От този характер са и най-големият брой сигнали, жалби и различни подписки на гражданите, внесени в офиса на Обществения посредник през изтеклата година. „Исканото от мен съдействие по такива теми и при ясното осъзнаване, че омбудсманът не разполага с бюджет или правомощия да взема решения в областта на благоустрояването подсказва, че гражданите вече търсят „последната" възможност да насочат вниманието на местната власт към своята улица, тротоар, междублоково пространство, опасно дърво, автобусна спирка или улична лампа", коментира Иван Капралов.

Общественият посредник припомня и старата си теза за необходимостта от промяна в структурата на общинската администрация. Във връзка с публично заявените намерения на кмета Любомир Христов в тази посока Капралов изразява своята подкрепа и призовава общинските съветници да подходят отговорно към предстоящия дебат.
От статистическите данни, съдържащи се в отчета, е видно, че през 2015 г. в Офиса на Обществения посредник на Шумен са приети, изслушани и консултирани - 431 граждани. Заведените в регистъра жалби са - 173, а образуваните проверки - 96. Решените случаи чрез взаимодействие с администрацията са общо 79. През тази година Обществения посредник на два пъти е излизал с конкретни Становища и Препоръки към органите на местната и централна администрации.

Започващият мандат на новоизбраните кмет и Общински съвет и изтичащият мандат на Обществения посредник маркират една преходна ситуация.

„Затова, предложеният от мен годишен отчет за дейността на омбудсмана през 2015 г. си поставя и една допълнителна цел. Да извърши прехода на темите на публичния дебат между гражданите и местната власт. Да намали опасността от натоварването на новите представители на местната власт с прекомерни очаквания за бързи решения на отдавна констатирани и нерешени въпроси. От друга страна, да редуцира и опасността от загърбването на вече стартирали публични дебати", подчертава още Иван Капралов.