Шумен приема кръг от Източноевропейския ендуро шампионат
Шумен приема кръг от Източноевропейския ендуро шампионат / Дарик Шумен

Шумен е получил предложение да поеме домакинството на кръг от Източноевропейското първенство по ендуро през следващата година. Датата, определена за международната мотонадпревара, е 24 октомври 2010 г. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите на ендуро състезанието в Шумен Калин Кулев и Харизан Харизанов, заедно с кмета на града Красимир Костов.

„До 31 януари догодина трябва да отговорим дали сме готови да проведем състезанието", обясни Кулев. По думите на Харизанов, Шумен има потенциал да поеме състезание от такъв ранг. „Ако до сега правихме кръга от Републиканския шампионат с 30 000 лв., тепърва ще са необходими поне 100 000 лв. Задачата на организиационния комитет е да приеме това предизвикателство в името на града и да намери решението да приемем домакинството", каза още Харизанов.

България на два пъти досега е била домакин на кръг от Източноевропейския ендуро шампионат - през 2007 и през тази година, но организацията не е била на ниво, смята Кулев. „Ще търсим помощта на българската мотофедерация и на спортното министерство", заяви Костов. По думите му, проблем ще се окаже недобре развитата хотелска инфраструктура в Шумен, защото се очаква да пристигнат поне 300 души за международната надпревара.

По време на срещата Красимир Костов получи плакет от организаторите на кръга от Републиканския ендуро шампионат, който се проведе в Шумен през миналия месец, за принос в развитието на спорта.