Сепарирането на битови отпадъци в Шуменско възможно най-рано през 2015 г.
Сепарирането на битови отпадъци в Шуменско възможно най-рано през 2015 г. / снимка: Дарик-Шумен

Сепарирането на битовите отпадъци в Шумен ще стартира най-рано от 2015 г., това стана ясно след днешното събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините от област Шумен. След заседанието зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков обясни, че до края на годината ще се подготви процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да изгради сепариращи съоръжения на депото до кв. „Дивдядово". Очаква се процедурата да стартира в началото на 2014 г. Преди това, предстои членовете на сдружението да се запознаят подробно с морфологичен анализ на отпадъците депонирани на шуменското сметище, който показва, че голяма част от боклука е подходящ за рециклиране. Общо 3 фирми, занимаващи се със сепариране са презентирали дейността си по време на днешното заседание.

„Целта на първи етап е битовия отпадък, който общините трябва да управляват да го разделим на 5 елемента, които трябва да се оползотворяват - пластмаса, картон, хартия, метал и стъкло", поясни инж. Йонков.

Ако до 2016 г. това не бъде сторени общините ще продължат да понасят санкции, под формата на отчисления - на стойност 35 лв. на тон депониран отпадък, защото по Закон от 1 януари 2016 г. 25% от сметта трябва да се сепарира и отделя.

Пред общините от региона има два варианта за изграждане на сепарираща линия - или чрез привличане на инвеститор или чрез собствени средства. Иван Йонков подчерта, че най-евтиния вариант за изграждане на сепарираща линия е около 3 млн. лв. По думите на зам.-кмета, след като съоръженията заработят това вероятно няма да се отрази на гражданите, с оглед на размера на „такса смет". Той поясни, че има идея парите, спестени от депониране на отпадъци да се ползват за плащане на услугата за сепариране или за нуждите на общините да проектират и изградят собствени инсталации.

По време на срещата стана ясно, че три от по-малките общини в област Шумен са изградили собствени сепариращи линии, които да обработват генерирания от населението в тези места отпадък.