Селото е без храм повече от 70 години
Селото е без храм повече от 70 години / dariknews.bg
Повече от 70 години след като остава без храм в село Мировци започва градеж на нов параклис. С тежката задача се нагърбил местен земеделец, а цялото село - както българи, така и чужденци с имоти там, подкрепят идеята. 

В Мировец има много наследници на балканджии - преселници от Тревненския, Габровския и Севлиевския балкан, дошли тук в края на 18 и началото на 19 век, обяснява Валентина Дамянова, която е член на църковното настоятелство.

Селото е без храм повече от 70 години
dariknews.bg


Първото нещо, което направили, било да създадат училище. В него било отделено място и за църква, допълва тя. През 60-те години на миналия век обаче училището било съборено, а с него и храмът.

Така повече от 70 години по-късно в селото се полага първият камък на параклиса "Св. Иван Рилски", който носи името на старата черква.

Селото е без храм повече от 70 години
dariknews.bg


Зад идеята за градежа застанали арендаторът Божидар Митов и кметският наместник Стоян Смиленов. Местните пък събрали средства и продължават да даряват за параклиса. 

Хората от селото не са спирали да искат храм. "Това е и моя мечта. Държа на духовността и с този храм ще я запазим и ще я възпитаме у младите", казва Валентина.

Селото е без храм повече от 70 години
dariknews.bg


Тя допълва, че селото полека се съживява, защото все повече млади хора идват в него, тъй като е близо до големите градове - Търговище, Шумен, Разград.

За дарения е открита банкова сметка в Банка ДСК
IBAN: BG53STSA930000239444362, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД“ ЦН „Свети Иван Рилски”, с. Мировец.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.