Гаражите са в двора на кооперация
Гаражите са в двора на кооперация / netinfo
Община Шумен иска да проведе търг за учредено право на строеж на 13 гаража в центъра на Шумен. Постройките са в двора на кооперацията на ул. Цар Иван Александър. Земята обаче е общинска. Проблемът с гаражите е над 10-годишен. Неколкократно дори е издавана заповед за премахването им.

Новината за намерението на администрацията е посрещнато с недоволство от живеещите в сградата.

Николай Филипов е собственик на имот в кооперацията. По думите му през 60-те години всички кооператори закупили и дворното място. След време обаче се наложило разширяване на съседната къща-музей „Лайош Кошут“ и държавата откупила част от имота им, за да може това разширяването да се осъществи. 

Кога е станал двора ни от частен имот общински три пъти питахме и бившия кмет – той вдига рамене. Другата седмица сме при г-н Христов да го попитаме как става, кого уведомиха, казва той.

Търгът не е добре приет от всички
netinfo


Според документите на Община Шумен обаче имотът е тяхна собственост. 

Инж. Пенка Василева от отдел „Общинска собственост“ посочи, че имотите, които са попадали в този парцел са одържавени пред 1961 г., има изготвен акт за държавна собственост. След влизане в сила на закона за общинските имоти и държавната собственост през 1996 г. имотът става общинска собственост. 

Според общината чрез търга ще може гаражите да станат законни. Обявената начална цена за учредяване право на строеж на всеки парцел от 18 кв.м е 3000 лв. В първия търг ще участват само кооператорите, а ако гаражите не бъдат продадени, ще последва и втори търг, обясниха от общинската администрация.

Преди да се стигне до процедурата трябва тя да бъде одобрена на сесията на Общински съвет - Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.