С национална конференция отбелязваме 100-годишнината  от Балканската война
С национална конференция отбелязваме 100-годишнината от Балканската война / netinfo

Шумен ще бъде домакин на Национална научна конференция „Триумфът на българското оръжие през Балканската война". Тя ще се проведе в хотел „Шумен" в залите „Форум", „Тича" и „Дискрет", започва днес и ще продължи до 13 март. Научен ръководител на форума е акад. Георги Марков. 28 доклада в две секции ще бъдат изнесени от специалисти и научни работници от цялата страна.

Конференцията е част от програмата на община Шумен за честване на 100-годишнината от Балканската война. Форумът се организира под патронажа на кмета Красимир Костов
Официалното откриване ще бъде днес в 18,30 ч. в зала „Форум" на хотел „Шумен". След приветствията ще бъде представена възстановка на последните дни на Шукри паша в Одрин.
Преди това в 16,30 ч. в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров" ще бъде представена книгата на акад. Георги Марков „ България и Балканският съюз срещу османската империя".
На 12 март конференцията продължава с доклади. В 18,30 ч., в ДКТ „В. Друмев" Ансамбълът на въоръжените сили ще изнесе концерт под наслов „Те победиха". Входът е свободен.

На 13 март от 9,30 ч. последователно ще бъдат положени венци пред паметниците, свързани с Балканската война в Шумен - на паметника на ген. Каварналиев /до хотел „Шумен"/, на паметника на артилеристите - на Пети полк и на паметника на загиналите в Балканската война дивдядовчани в едноименния квартал /до училището/.