РИОСВ - Шумен ще представи новия европейски регламент REACH
РИОСВ - Шумен ще представи новия европейски регламент REACH / netinfo

РИОСВ - Шумен организира работна среща по новия европейски регламент REACH. Тя ще се проведе днес от 10 часа в информационния център. Експерти от шуменската екоинспекция и от Министерството на околната среда и водите ще разяснят изискванията, сроковете и действията, които трябва да бъдат предприети от фирмите за извършване на регистрация.

В срещата ще участват представители от близо 30 фирми от Шуменска и Търговищка област. Ще им бъдат предоставени специализирани ръководства. Дружества, които вече са подготвили регистрацията си ще споделят своя опит. Ще има дискусия, при която ще бъдат поставени конкретни въпроси.

Системата REACH регламентира оценката, разрешаването и ограничаването на химикали. Въвеждат се нови изисквания, свързани с регистрация на химични вещества в самостоятелен вид, съдържанието им в препарати и изделия, предоставянето на информация за свойствата и безопасната употреба на химикалите, предприемане на мерки за намаляване на риска и др. Според изискванията, който произвежда или внася такива вещества в количества равни или по-големи от един тон годишно трябва да направи предварителна регистрация.Тя ще се извършва от юни до декември 2008 година в Европейската агенция по химикали на интернет адрес: http://echa.europa.eu/reach_en.html.

Процедурите по регламента REACH ще протекат на няколко етапа и ще бъдат финализирани през 2018 г.