Ремонти в Търговище
Ремонти в Търговище / Борислав Курдов
До Нова година ще бъдат рехабилитирани и улиците около синята спортна зала * Търсят се пари за сфетофарна уредба за кръстовището до болницата * Няма решение за кръстовището към Първа гимназия
Ремонтите по отсечката от републиканския път, която минава през Търговище, ще приключат до края на ноември. Това съобщи директорът на Областното пътно управление Марчо Марчев, който заедно с кмета на града Дарин Димитров обходи ремонтиращите се улици.

По 3-километровата пътна връзка в момента се работи на няколко места едновременно. Повдигат се шахти, подменят се бордюри, старата настилка се фрезова, извършват се и други ремонтни дейности.

Фирмата-изпълнител – „Пътинженеригстрой – Т” обеща, че до дни, след като приключат ремонтните дейности на пътя край Голямо ново, в Търговище ще влезе още техника, която ще подомогне спазването на крайния срок.

Научихме още, че по трасето предстои да бъдат направени и 6 повдигнати пешеходни пътеки. При рехабилитацията на отсечката са ремонтирани линейните отоци и е вдигнато нивото на пътя.

За да се намалят водните потоци при обилни дъждове, които се стичат в ниската част до бившия завод „Смирненски” (до Кауфланд), ще бъдат възстановят повредените преди години отоци на бул. ”Трайко Китанчев”. Припомняме, че строителните работи на републиканския път, преминаващ през града, се финансират със средства от държавата по искане на кмета на общината.

Кметът Дарин Димитров и Марчо Марчев от Областно пътно управление
Борислав Курдов

 
Дарин Димитров съобщи още, че до края на ноември ще бъде завършено и изграждането на кръговото на бул. ”Митрополит Андрей”, което ще бъде пуснато за движение паралелно с ремонтираната отсечка от републиканския път.

Страничните улици около спортната зала, които също ще се рехабилитират в рамките на проекта за кръговото, ще бъдат готови до края на годината. Този обект се изгражда по Оперативна програма „Региони в растеж” по направлението за обновяване и модернизиране на градската среда.

До края на декември ще финализира и изграждането на новата улица на т.нар. „пробив Катрафилов”, увери директорът на „Пътинженерингстрой-Т” Божидар Тодоров от, който също се включи в обхода на строителните обекти в града. По пробива предстои да започне полагането на тротоарни плочи. Обособяват се зоните за паркиране пред полицията и ще се полага асфалт.   

Изпълнителите на обектите обсъдиха с кмета Димитров и мерките за регулиране на движението, облекчаване на трафика и повишаване на безопасността. На бул. „Ал. Стамболийски”, в района на кръстовището с бул.”Трайко Китанчев” („Смирненски”), ще бъде организирано кръгово движение.

То ще бъде от типа временни съоръжения. Общината ще възложи проектирането и монтирането му. Планира се това да стане в първите месеци на 2018 г.. За кръстовището на бул.”Трайко Китанчев” и бул.”Сюрен” (до болницата) се обсъжда монтирането на светофарна уредба. Средствата за нея ще се търсят също през следващата година.

Все още няма решение за кръстовището на ул. „Капитан Данаджиев” с ул. „Паисий” (до бившата сладкарница „Захарно петле”). Според специалистите там няма пространство за направата на кръгово.

Вариантите  за този участък ще се търсят чрез организация на движението в рамките на транспортната схема, по която все още се работи. Проектът й беше разгледан от експерти и върнат на изпълнителя за нанасяне на корекция, според препоръките, които са внесени, съобщи кметът Димитров. 

Изпълнителите на обектите обсъдиха с Дарин Димитров и затрудненията, които се създават от непрекъснатото навлизане на автомобили в района на изграждането на кръговото, където има поставени забранителни знаци.

Неспазването им създава рискове за работниците и пречи на изпълнението. В тази връзка ръководството на Общината моли гражданите за повече търпение, да се съобразяват с наложените ограничения, за да не се стига до инциденти и обектът да бъде приключен навреме.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.