Раздават презервативи по повод Световния ден за борба със СПИН
Раздават презервативи по повод Световния ден за борба със СПИН / netinfo
Световният ден за борба със СПИН ще бъде отбелязан в Шумен днес. От 12.00 часа младежи от Български младежки червен кръст ще раздават предпазни средства и информационно-образователни материали на гражданите пред сградата на ДКТ “Васил Друмев”. Шествието в памет на жертвите на коварната болест ще започне в 17.30 часа в градинката до сградата на общината.

По повод Денят за борба със СПИН, на 26 и 27 ноември бяха проведени обучения на младежи, а на 26 ноември бе организиран концерт в залата на Младежки дом под мотото „Знаеш повече, рискуваш по-малко”. Раздадени са предпазни средства и образователни материали във всички училищата на територията на община Шумен.

В България, към 18 ноември, официално в Министерството на здравеопазването са регистрирани общо 926 ХИВ-позитивни лица. Този брой, обаче, не отразява реалната картина на разпространението на ХИВ в страната. Една от основните характеристики на ХИВ инфекцията е отсъствието на симтоми в продължителен период от време (между 5 и 10 години), поради което значителна част от инфектираните не занаят за своя статус. През последните две години Програмата за СПИН на ООН разработи система от модели за научна оценка на ХИВ инфекцията в света и в отделните държави, които бяха използавни и от група български експерти. Резултатите показаха, че у нас вероятният брой на инфектираните с ХИВ е около 4000 души.

От началото на тази година до сега броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица е 111, от които 92 мъже и 19 жени. Анализът на данните показва, че броят на новорегистрираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. За същият период на миналата година са регистрирани 116 ХИВ – позитивни лица.

Над 65 % от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица през 2008 г. са открити в К-кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). За периода от 1 януари 2008 г. до месец септември са в КАБКИС са изследвани общо 28 762 лица.

През отчетния период са регистрирани ХИВ-позитивни лица в много широки възрастови граници от 17 до 71 години, като средната възраст при мъжете е 31 години, а при жените 36 години. Засегнати са всички възрастови групи и отново се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. 55 лица или 50% от новорегистрираните т. г. са във възрастовата група между 15 – 30 години.

По път на инфектиране през 2008 г. се очертават две особено уязвими групи: 47 лица (42%) от новорегистрираните са лица употребяващи интравенозни наркотици, а 16 или близо (15%) са мъже, които са съобщили, че са имали сексуални контакти с мъже. 24 лица (22%) са открити като лежащо болни и в диференциално-диагностичен план.

От началото на 2008 г. няма регистрирани деца родени от ХИВ-позитивни майки, но са регистрирани 2 ХИВ-позитивни бременни жени.

Данните показват, че близо 60% от новооткритите през първите 11 месеца на 2008 г. лица са от София – град (42 лица) и региона на Пловдив (25 лица), които се оказват и регионите с най-голям брой новорегистрирани през последните няколко години. Регистрирани са и ХИВ-позитивни лица в регионите: Пазарджик – седем лица, София – област – шест лица, Варна – петима. В останалите региони са регистрирани по-малко от пет лица.