/ ОД на МВР-Шумен
Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и криминалисти към областната дирекция в Шумен пресякоха незаконна дейност за изготвяне на документи за самоличност.

ОД на МВР-Шумен

„Частният“ цех за неистински документи бил разбит след множество методични действия, проведени под надзор районната прокуратура в Шумен.

Криминалисти и служители от икономическа полиция предприели множество оперативни действия след получен преди време сигнал.

ОД на МВР-Шумен

Те дали резултат на 10 април вечерта. Малко след 19.00 ч. в сряда на бензиностанция в Шумен била извършена полицейска операция. 33-годишен местен жител бил проверен, след като стоял дълго време в автомобила си. Униформените забелязали добре опакована конзолна игра.

ОД на МВР-Шумен

При направена щателна проверка било установено, че между платките на играта има четири неистински български документи за самоличност - две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество.

ОД на МВР-Шумен

При извършения първоначален оглед документите, по последен образец били трудно различими от истински. Последвало претърсване в имоти в Шумен и село край града, ползвани от 33-годишния шуменец.

Намерени били множество документи за самоличност - български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност.

ОД на МВР-Шумен

Намерени били над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, матрица, бои, мастила.

Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи. 

Хванаха фалшификатори на дипломи

Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти били изработвани от 33-годишния шуменец .

Ползвал е материали, част от тях продаващи се легално, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност. В имот в шуменско село освен принтери и техника за печат са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана. 

Мъжът от Шумен бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на прокурор на мъжа е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.