Ятаганът на Филип Тотю ще покажат в Търговище
Ятаганът на Филип Тотю ще покажат в Търговище / netinfo

В навечерието на 133-та годишнина от Освобождението на Търговище, Регионалния исторически музей предоставя възможност на търговищенци да се докоснат до личността на един от славните български войводи.

„Филип Тотю – между мита и историята” е изложба, създадена от специалисти на Регионален исторически музей – В.Търново във връзка със 180 – годишнината от рождението на поборника през 2010 г. Експозицията включва уникални свидетелства от фонда на Художествена галерия „Борис Денев”-Велико Търново, Къща-музей „Филип Тотю” в гр. Две могили, Регионалните музеи в Русе, Ловеч и Плевен. В изложбата могат да се видят ятаганът и дисагите на Филип Тотю, пушката на войводата с гравирана буква „Ф” върху приклада, лични вещи, снимки и документи, литографии, картини, копието на знамето на четата на Филип Тотю от 1867 г. и още много свидетелства за бележития комита, войвода на чета, виден деец на българското национално революционно движение, имал шанса да воюва за и да живее в свободна България.

Изложбата се открива на 28 януари /петък/ 2011 г. от 17 ч. в Славейковото училище.

Във връзка със 133-та годишнина от Освобождението на Търговище Регионален исторически музей – Търговище обявява 29 януари /събота/ 2011 г. за ден на безплатни посещения. От 10 до 15 ч. ще бъдат отворени за посещение изложбата „Филип Тотю – между мита и историята” в Славейковото училище и Хаджи Ангеловата къща.