/ Деян Герговски
На територията на ОД на МВР-Шумен започна полицейска операция по TISPOL за контрол на пътното движение. Тя ще спродължи до 18 март на територията на всички държави-членки.  

Ще бъдат извършени засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на обезопасителни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

Основната цел на TISPOL е чрез провеждане на кампания за контрол на използването на обезопасителни колани и каски от мотористите, е да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС и пътниците и осъзнаване, че неизползването на предпазен колан водачите и пътниците на автомобили и каска от мотористите, значително увеличава риска от настъпване на сериозно увреждане или смърт при възникване на пътен инцидент. Използването на обезопасителни колани и каски, оказва пряко въздействие на аварийността и в частност на броя на пострадалите и загиналите при тежки пътнотранспортни произшествия.

Проверките ще се проведат в часови интервали с голяма интензивност на движението. Освен за използването на обезопасителни колани от водачите на МПС и пътниците, използването на системи за обезопасяване на деца, да бъдат извършвани проверки за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.