Прокуратурата се самосезира заради бeзводието в Омуртаг
Прокуратурата се самосезира заради бeзводието в Омуртаг / DarikNews.bg, архив
Прокуратурата се самосезира заради бзводието в Омуртаг
67553
Прокуратурата се самосезира заради бзводието в Омуртаг
  • Прокуратурата се самосезира заради бзводието в Омуртаг

Прокуратурата се самосезира заради продължилото повече от две седмици безводие в Омуртаг. Това потвърди говорителят на Окръжната прокуратура в Търговище Анастас Моллов.

В момента се извършва проверка за нередности по строежа и извършените ремонти на водопровода от Кипилово, а ако има нови доказателства, можем да възобновим прекратеното дело за строежа на водопровода за допълнително водоснабдяване от язовир Ястребино, каза прокурор Моллов.

За утре, сряда е планирана среща на окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров и заместник-районният прокурор на Омуртаг Мартин Александров с жители на града. Срещата съвпада с планирания протест пред сградата на общинското ръководство на Омуртаг.

Окръжната прокуратура в Търговище се самосезира  в резултат на избухналото гражданско недоволство в Омуртаг, където беше обявено бедствено положение, заради безводието. На организирани протести жителите на града на няколко пъти изразиха съмнения за злоупотреба със средства по поддържането на трасето, от което идва водата в града и в резултат на това се стигна до кризисното положение при което по водопровода имаше над 40 аварии. Съмнения за злоупотреба се изказаха и за начина на изразходваните евросредства за изграждането на водопровода за допълнително водоснабдяване на Омуртаг с вода от язовир Ястребино.

Днес вода по домовете в Омуртаг ще бъде пусната от 17 до 23 часа, както обещаха от ВиК-дружеството. Ремонтни групи отстраняват аварии по водопровода от Кипилово. През предходните дни водата се пускаше на три пъти през деня за по няколко часа.