Проект за защита от домашно насилие стартира в Търговище
Проект за защита от домашно насилие стартира в Търговище / Dariknews.bg, архив
Проект за защита от домашно насилие стартира в Търговище
69673
Проект за защита от домашно насилие стартира в Търговище
  • Проект за защита от домашно насилие стартира в Търговище

Петима възрастни мъже, 80 жени и 28 деца са били жертви на домашно насилие в Търговище през 2013 година. Това съобщи председателят на Асоциация „Ная" Светла Сивчева. Тя представи пред представители на медии новия проект, който асоциацията стартира през 2014 година. Той е на стойност 22 хиляди лева, като 20 000 от тях осигурява Министерството на правосъдието.
По проекта е предвидено да бъдат предоставяни психологически и социални услуги при водене на дела по Закона за домашното насилие. Мобилни екипи на асоциацията ще работят както в центъра в Търговище, така и в приемните в Омуртаг, Антоново и Попово.
Ще бъдат предоставяни и социални и психологически консултации на извършители на домашно насилие от областта, на които има постановена мярка от съда - да посещават специализирана програма за извършители на домашно насилие
По друга от дейностите на проекта ще се работи за повишена информираност на районни съдии, районни прокурори и адвокати от общините Търговище, Омуртаг и Попово. Периодично ще се осъществяват срещи със съдии, прокурори и действащи адвокати от трите районни съдилища, което е във връзка със стартиране на програмата за работа с извършители на домашно насилие, а в последствие за обсъждане на оперативни въпроси по прилагане на програмата, проследяване на мярката, докладване за неизпълнение и т.н.