Приключи проектът Заедно живеем, учим и творим
Приключи проектът Заедно живеем, учим и творим / netinfo

В СОУ „Сава Доброплодни"-Шумен приключи реализирането на проекта: „Заедно живеем, учим и творим", съфинансиран от Европейския социален фонд. За изпълнението на целите на проекта и създаване на подходяща психосоциална среда за новопостъпилите ученици от различните етнически малцинства в условията на мултикултурното училище и превенцията на ранното отпадане от образователната система от началото на 2008/2009 учебна година 48 учители от няколко училища  получиха специализирана подготовка за работа с ученици с в условията на мултикултурна класна стая. Те овладяха нови интеркултурни компетентности, които  им позволяват  да са по-ефективни в култури, различни от собствената им и целенасочено да стимулират образователната мотивация и задържане на учениците от малцинствен произход в средното училище.

Под ръководството на преподаватели  от училището и актьора Иван Цингаров бяха създадени 13 училищни  клуба за изучаване фолклора на етносите -музика, приказки, танци,  театър на сенките „Карагьоз", легенди, митове, паметници на културата и култови сгради.Участниците в тях подготвиха презентации,  илюстриращи историята и културата на етническите малцинства.

Участници във всички  процеси бяха родителите. Педагозите провеждаха проучвания на родителските нагласи за продължаване на образованието на децата от закритото училище в с. Вехтово в приемно училище СОУ „Сава Доброплодни".

1556 ученици бяха включени като участници в творческите дейности, интегрирани занятия по различни видове изкуства с учениците от ОУ с. Царев брод и с. Златар в СОУ "Сава Доброплодни".

Общият размер на усвоените средства от ЕСФ е 56 300 лв. СОУ «Сава Доброплодни» съфинансира проекта с 12 120 лева.

В СОУ „Сава Доброплодни"   ще продължат процесите на активно подпомагане на интеграцията на новоприети ученици от малцинствата чрез запознаване с традициите, обичаите, празниците и етнокултурната специфики на различните общности.