Приеха предложенията за преструктуриране на общинските предприятия
Приеха предложенията за преструктуриране на общинските предприятия / netinfo

Общинският съвет прие предложенията на местната администрация за преструктуриране на предприятията. По време на днешната сесия мнозинството съветници одобриха структурните промени в „Общински жилища и имоти", „Паркинги, гаражи и благоустройство" и „Обреден дом". Единствено от групата на БСП не подкрепиха идеята и призоваха предложенията да се гласуват на следваща сесия, в едно с предложения за правилници за дейността на дружествата. Това им предложение обаче бе отхвърлено.

По време на дебатите Данаил Данчев от групата на БСП заяви, че той и колегите му са притеснени относно бъдещото ликвидиране на Общински пазари, което се предвижда след преструктурирането на „Общински, жилища и имоти", което ще поеме дейността на пазарите.

„Искаме да видим правен анализ до какви резултати ще доведат тези преструктурирания. Да не забравяме, че това дружество има множество договори с контрагенти, по какъв начин ще става прехвърлянето на дейността", поита Данчев.

Приеха предложенията за преструктуриране на общинските предприятия
netinfo

Кметът на Шумен Любомир Христов поясни, че закриването на „Общински пазари" цели оптимизация на разходите за администрация и повишаване на ефекта от дейността.

„Нормално ли е 10% по печалбата на предприятитето да е заплата на управителя, да има пробег на служебния автомобил 18 000 километра на година. Няма как това предприятие да не печели, то събира само наеми" коментира градоначалникът. Той бе категоричен, че общината няма намерение да продава имоти на пазарите. Христов каза още, че от 417 000 лв. приходи за година, разходите са 320 000 лв., по-голямата част от които за заплати на персонала.

Даниела Русева от „Реформаторски блок" обясни, че пазари е дружество, регистрирано по търговския закон и единствения начин за закриването му е чрез процедура по ликвидация. Тя призова, ако са налице нарушения в управлението на дружеството да се потърси отговорност от съответните служебни лица.

„Нямаме намерение да продаваме никакви имоти на пазара, но администрацията ще бъде преструктурирана, всички наематели и ползватели да не се притесняват", кметът Христов.

Управителят на пазари Тодор Тодоров обясни, че дружеството е работещо и печелившо и не прие идеята за неговото закриване. Относно заема на пазари, той обясни, че главницата е в размер на 400 000 лв., от които са останали 236 000, тъй като всяка година към банката се внасят по 85 000 лв.

„За тази година имаме печалба 105 000 лв. Нека се проследи как се е увеличавала печалбата на дружеството - сега при 400 000 лв. приходи, печалбата е 180 000 лв. Това говори за оптимизацията и дейността. Това не е начина да бъде ликвидирано дружеството. Ако преча аз, ще си подам молбата, но не пипайте дружеството, защото отивате към ликвидност, което е нещо много сериозно", заяви от трибуната в сесийна зала Тодоров.