Надежда Бонева
Надежда Бонева / dariknews.bg

В Регионалната библиотека в Шумен бе представена новата книга на Надежда Бонева "Непознатият Константин Величков. Константин Величков и италианската литература".

По време на представянето проф. Христо Трендафилов определи трудът на Надежда Бонева като принос в изследването на българския писател и преводач, който има особено значение за по-широкото осветляване на българо-италианските книжовни и културни връзки.

Константин Величков е познавач на древните литератури и като фигура стои в сянката на Вазов, съвсем неоснователно и именно извличането му от това място ни предлага Надежда Бонева, защото той наистина е един от мощните титани на културното строителство във времето на 80-те години на 19 век, което свързва културата на България с образеца Италия, каза проф. Сава Сивриев, който представи книгата на Надежда Бонева.
 

Надежда Бонева
dariknews.bg


Константин Величков е известен книжовен и обществен деец, поет, писател, преводач, художник, с възрожденски идеали и европейска култура. Той е значителна фигура, която активно участва в сложния процес на промяна и европеизиране на културния живот на България след Освобождението, като строител на много духовни мостове.

Той е явление, културно и обществено. За него трябва да се говори все повече и повече. В книгата си аз се спирам само на някои непознати страни, а има още много неизследвани страни от творческата биография на Константин Величков, каза авторът Надежда Бонева.

Надежда Бонева
dariknews.bg


Надежда Бонева е университетски преподавател, преводач, поет и писател. От дълги години живее и твори в Италия, където се радва на признанието като италианска поетеса. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.