Регионален исторически музей - Шумен
Регионален исторически музей - Шумен / dariknews.bg
На 17 октомври от 17.30 часа в Регионален исторически музей – Шумен ще бъдат представени книгите на д-р Дечко Лечев „Салманово. Материали и бележки за историята на селото” и „Шумлян, град великий под Балкана” – второ допълнено издание.

Дечко Лечев е доктор по философия и старши научен сътрудник по история. Повече от 20 години е директор на Регионалния исторически музей в Шумен. Автор е на монографии и на няколко десетки статии и научни издания, както и на учебник за студенти по музейно дело. За неговата „Златна книга на дарителството в Шуменския край” му е присъдена „Награда на Шумен” за научни изследвания.

„Салманово. Материали и бележки за историята на селото” е второто му проучване с краеведски характер и е резултат на няколкогодишен труд. Благодарение на своята опитност на историк-изследовател той е събрал и анализирал голям брой източници за историята на селото.

Първото издание на монографията „Шумлян, град великий под Балкана” е отпечатано през 2004 г. и представя изследванията на автора върху пътеписите за града през възрожденската епоха.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.