Предприемат мерки за опазване на диворастящите застрашени и защитени растения
Предприемат мерки за опазване на диворастящите застрашени и защитени растения / netinfo

От екоинспекцията в Шумен са изпратили писма до всички кметове на 15-те общини от Шуменска и Търговищка област да предприемат мерки за опазване на диворастящите застрашени и защитени растения и видове. Според Закона за биоразнообразието, кметовете имат правомощията да съставят актове при констатирани нарушения. Нормативният акт, с който се налага забраната е Заповед на кмета на съответната община.

Брането с цел търговия на диворастящи застрашени и защитени растения и видове под ограничителен режим на ползване е забранено. Такива са снежното кокиче, пролетната циклама, оливиеров минзухар, битински синчец, горска теменуга, кукуряк, иглика, божур, кукувиче грозде и др. Забраните важат и за клонки от бодлив и подезичен залист, както и на луковици, туфи и коренища, предназначени за засаждане.

За  опазване на диворастящите застрашени и защитени растения е необходимо при употребата им за лични нужди с цел украса или като лекарство, същите да се отрязват с нож или ножица ниско до земята, като се запазват луковиците, коренищата или коренчетата, както и да не се използва взет от природата посадъчен материал от такива растения - луковици, коренища, туфи.

През  изминалата 2009г. са извършени внезапни проверки на цветните пазари в град Шумен. Нарушения не са констатирани. Тази  година също предстоят проверки от екоинспекцията за нерегламентирана търговия с диворастящи растения. За засилване на контрола в периода около пролетните официални и църковни празници ще бъде потърсено съдействието и на Регионалното управление по горите в Шумен и Дирекцията на Природен Парк "Шуменско плато".

При констатирани нарушения екологичното законодателство предвижда глоба от 100 до 5 000 лева за физически лица, и от 500 до 10 000 лева - за юридически.