Празници на детската книга и изкуствата за деца в шуменската библиотека
Празници на детската книга и изкуствата за деца в шуменската библиотека / netinfo

С обърканата приказка „Трите гущерчета" - забавна интерпретация по английската народна приказка „Трите прасенца", с приказката „Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди" на любимата детска писателка Мая Дългъчева и с музикална програма в изпълнение на децата от група „Мики Маус" при ЦДГ №30 „Космонавт" Детски отдел на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" откри традиционните за библиотеката априлски Празници на детската книга и изкуствата за деца. Гости на празника бяха и малчуганите от група „Светулка" при ЦДГ №2 „Слънце".

В рамките на празничната програма на 19 април малките шуменчета ще имат възможността да се превъплътят в ролята на репортери и да зададат своите въпроси за любимите детски автори и книжки, а и за всичко, което ги вълнува, на своите гости - Донка Иванова, областен управител на област Шумен, Найден Косев - заместник-кмет по образование и култура, и журналисти. Инициативата ще започне в 10.00 ч.

В сряда библиотеката кани шуменските деца да се включат в интересна беседа с Милена Андреева от къща музей „Панайот Волов" по повод 140-годишнината от Априлското въстание. Проявата е с начален час 12.00.
Представяне на образователния сайт „Уча се", отчитане на конкурса за рисунка „Моят любим герой от книгите" и празнична програма на Младежка театрално-вокална формация при Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов" са проявите, предвидени за 21 април, четвъртък, от 10.00 ч.

В последния от поредицата празнични дни - 22 април, петък, в библиотеката ще гостуват децата от ЦДГ №1 „Звънче", които, в рамките на своя международен проект „Африка, здравей!", ще представят ръчно изработени книги албуми с българската азбука и електронна говореща книга за деца, а също ще изненадат малките читатели с необичайна музикална програма - африкански песни и танци и музикални изпълнения с изработени от самите малчугани африкански музикални инструменти. Програмата ще започне в 10.00 ч.

Всички посочени прояви ще се състоят във фоайето на втория етаж на библиотеката, а освен тях, във всеки от празничните дни до края на седмицата от 14.00 ч. в читалнята на Детски отдел ще се прожектират любими детски филми - „Кутийковците" във вторник, „Великденски истории" в сряда, „Смърфовете 2" в четвъртък и „Приключения с великденски яйца" в петък. Отново в детската читалня и във всеки от дните до края на седмицата, но от 16.00 ч. библиотеката предлага на шуменските деца и техните родители да се включат в инициативата „Родители четат приказки".