Правна комисия прие Наредба за паркиране на превозни средства управлявани или превозващи инвалиди
Правна комисия прие Наредба за паркиране на превозни средства управлявани или превозващи инвалиди / Дарик-Шумен

Членовете на Правна комисия към шуменския общински съвет приеха единодушно предложението за приемане на Наредба за престой и паркиране на превозни средства, управлявани или превозващи инвалиди на територията на община Шумен. Вносител е общинския съветник от БСП адвокат Генчо Гатев."В момента на практика няма никаква регламентация, която да урежда въпросите, относно паркирането на лица с увреждания", заяви Гатев.

Според предложената наредба, за да се възползва от правото си да паркира безплатно на място за инвалиди, всеки правоимащ трябва да подаде заявление в общината. Картата, която ще регламентира това право ще се издава на съответното лице, а не на определен автомобил. Срокът, в който трябва да бъде издадена картата е 1 месец, приеха членовете на комисията. Тя ще е по европейски образец и с нея всеки правоимащ ще може да ползва правото си не само в Шумен, но в цялата страна и всички страни-членки на ЕС. С тази карта, хората с увреждания ще могат да паркират безплатно на определените места за срок от 2 часа.

Към момента в града има 300 платени паркоместа, 6% от тях са за инвалиди, съобщи директорът на Общинското предприятие „Паркинги, гаражи и благоустройство" Сергей Стойков. Той обясни, че контролът за неправилно паркирали автомобил на паркоместа за инвалиди, служителите могат да извършват само на паркинги, които стопанисва предприятието. Членовете на комисията записаха в наредбата, че на останалите паркинги за контрола ще следят органите на полицията.

Предвидената санкцията за тези, които нямат право, а ползват определените за инвалиди паркоместа е 200 лв.

Предстои наредбата да бъде разгледана по време на заседание на Общински съвет в края на месеца.