СИДП
СИДП / netinfo
Природен парк "Шуменско плато" отбелязва 38 години от учредяването си. 

На 5 февруари 1980 г. на основание на Закона за защита на природната среда и заповед на Комитета за опазване на природната среда е обявен Народен парк "Шуменско плато".

Със заповед на МОСВ от 8 май 2003 г. паркът е прекатегоризиран в природен.

Тридесет и осем години вече Природен парк „Шуменско плато” е обект на специални грижи от държавата за опазване и съхранение на флората, фауната, характерните обекти от неживата  природа и местата за отдих и туризъм.

Инж. Васил Василев (най-ляво)
Dariknews.bg


Паркът е уникална комбинация от природни дадености и инфраструктура, близостта му до града го прави много привлекателен както за шуменци, така и за гостите на града, каза директорът на парка инж. Васил Василев.

Той посочи, че основните усилия на екипа му ще бъдат насочени в опазване на парка.

ДГ Конче вихрогонче
Dariknews.bg


Децата от ДГ "Конче вихрогонче" се включиха в празника с програма.

Обликът на парка се определя от платовидния релеф и смесените широколистни гори. ПП "Шуменското плато" се обитава от 350 вида безгръбначни, 240 вида гръбначни животни, 550 вида висши растения. На територията му се намират множество археологически и исторически паметници. В парка има добри условия за пешеходен и велотуризъм. За посетителите са изградени Летен информационен център, "Горско училище"  и кътове за отдих.

Изградените информационни центрове,   поддържаните туристически маршрути и кътове за отдих са предпоставки в природния парк да има добри условия за екологичен туризъм.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.