Повдигнаха обвинение за убитото от кучета дете в Сушево
Повдигнаха обвинение за убитото от кучета дете в Сушево / Радка Минчева

Обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост е повдигнато срещу собственичката на кучетата, убили дете в разградското село Сушево миналия октомври. Затвор до три години заплашва Елена Банкова, която отглеждала в двора си над 20 кучета, 4 от които нападнаха 6-годишната Кристияна Кирилова.

22 свидетели са разпитани по време на разследваното и ще бъдат призовани и на процеса за убийството на 6-годишната Кристияна - съобщи разследващият прокурор Пламен Пенчев от Районна прокуратура - Кубрат. Той е повдигнал обвинение срещу собственичката на кучетата Елена Банкова за причиняване на смърт по непредпазливост. Постановена е мярка за неотклонение подписка, обвинителният акт ще бъде внесен в съда в Кубрат до края на месеца. По време на процеса ще бъдат разпитани и специалисти, извършили киноложка, етологична, психологическа, съдебно-медицинска и биологична експретизи, както и селската кметица и кметът на община Завет. Пенчев уточни, че обвинения за бездействие от страна на длъжностни лица относно контрола върху агресивните животни не са повдигнати.

Ще припомня, че шестгодишната Кристияна Кирилова почина след нападение от четири кучета в центъра на Сушево на 19 октомври миналата година. Разследването доказа, че животните са били сред 20-те отглеждани в двора на Банкова. В момента те са настанени в приюти в Добрич и Русе, дали ще бъдат евтаназирани ще реши съдът в края на процеса - уточни прокурор Пенчев.