Подписка срещу незаконосъобразни такси в детските градини
Подписка срещу незаконосъобразни такси в детските градини / Борислав Курдов, архив
Подписка срещу незаконосъобразни такси в детските градини
61783
Подписка срещу незаконосъобразни такси в детските градини
  • Подписка срещу незаконосъобразни такси в детските градини

Майки в Търговище стартираха подписка срещу необосновано високите такси за детските градини в Търговище. Това се отнася най-вече за децата на 5 и 6 години, които посещават предучилищни подготвителни групи. Подписката е по идея на Маринела Динева, която преди време в съда оспорва решението за таксите в детските градини на Общинския съвет в Търговище. Административния съд реши, че определеният размер от 1,40 лева на ден за присъствие не е икономически обоснована към момента на приемането на решението от общинския съвет. По тази причина отмени частта от наредбата и я върна на общинския съвет за изпълнение на указанията. Зам. кметът Деян Дечев обаче оспори това решение пред Върховния съд, където все още не е насрочена дата за гледане на делото.

Междувременно докато се чака решение на Върховния съд обаче родителите били заплашвани, че ако не платят таксата, детето няма да може да посещава детска градина.

Маринела Динева заяви още, че родителите са принуждавани да купуват тоалетна хартия, сапун и други хигиенни материали. Днес подписката ще бъде внесена в деловодството на Общинския съвет в Търговище, за да може тя да бъде оповестена преди следващата сесия, на която ще бъде приет бюджетът на общината за 2013 г.