Школа "А&Б"
Школа "А&Б" / dariknews.bg
Миналата година информатиците ни се завърнаха със сребърен медал
Петима тръгват на поход за медали от олимпиада по информатика в Москва
92528
Петима тръгват на поход за медали от олимпиада по информатика в Москва
  • Петима тръгват на поход за медали от олимпиада по информатика в Москва
Петима представители на шуменската школа „А&Б“ ще участват на Откритата московска олимпиада за ученици, която ще се проведе между 9 и 12 март в руската столица.

Състезанието се организира за 11 път, като миналата година представители на школата са били като гости без да участват в предварителните подборни състезания.

Тогава Иван Ганев взе сребърен медал и решихме, че тази година може да се включим като официални участници в предварителните подбори, казва ръководителят на школата Бисерка Йовчева.

Бисерка Йовчева
dariknews.bg

В тези подборни състезания участвали над 1500 ученици от различни краища на света, като от тях организаторите са допуснали 350, определени в 2 онлайн тура, проведени през последните два месеца.

След тежкото сито от Школа "А&Б" право да участват в международното състезание печелят Иван Ганев и Петър Ангелов от 11 клас на Математическа гимназия „Нанчо Попович“, Ивайло Георгиев от СУ „Сава Доброплодни“ и ученикът от Хасково Александър Георгиев.

Сред тях е и 7-класникът Марин Йорданов от шуменската математическа гимназия. За него класирането в ТОП 350 е изключително постижение, казва Бисерка Йовчева.
Макар и по-малък от останалите участници Марин също иска медал и вече дори е изготвил план.
Ще гледам състезанията от миналите години и ще решавам такива задачи, казва той и допълва, че упражненията му ще са най-малко по 5 часа дневно.

информатици
dariknews.bg

Конкуренцията на тази олимпиада е много силна. На нея участват състезатели от цял свят, но е достатъчно, че участва руския национален отбор, който е най-силният в ученическата информатика в света, казва Бисерка Йовчева.

Подготовката ще бъде трудна, допълва тя. Задачите са на изключително високо ниво, а форматът на състезанието е такъв, че в рамките на два състезателни дни има по 4 задачи, без почивка по средата. Това иска изключително мобилизиране на силите - доста е уморително 5 часа да решаваш задачи и да нямаш почивка, отбелязва преподавателят.

Миналата година се справихме добре, надявам се, че и тази година ще се справим, пожелава си Бисерка Йовчева.

Състезателите ще летят със самолет до руската столица. Средствата за пътуването са осигурено от Община Шумен, а транспортните разходи до летището в Букурещ пък покрили бивши състезатели на Школа "А&Б", казва още Йовчева.