Парите в бюджета за медицинска апаратура са недостатъчни
Парите в бюджета за медицинска апаратура са недостатъчни / netinfo

Недостатъчни са средствата за медицинска апаратура, заложени в бюджет 2010, стана ясно по време на обсъждането на проекто бюджета в частта за здравеопазване и социална политика. Предвидените средства са в размер на 100 000 лв., парите са предназначени за закупуване на медицинска апаратура за шуменската болница.

„Ясно е, че средствата са недостатъчни, но, освен с кризата на средства, ние ще трябва да се справяме и с кризата за места в здравните заведения", заяви общинският съветник от ГЕРБ и шеф на ОАРИЛ д-р Петко Загорчев. По думите му, новите стандарти изискват болницата да бъде оборудвана с определена апаратура и специалисти."Ако нямаме това, няма да имаме право да приемаме тези пациенти, няма и къде да ги изпратим", допълни той. Според него трябва да бъде разгледана възможността за увеличаване на средствата за апаратура с поне още 100 000 лв.

Според зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев тези средства могат да бъдат заложени в приходната част от продажба на имущество, но те ще се материализират едва когато такива продажби бъдат осъществени. Генчев увери, че допълнително средства ще бъдат заложени при актуализацията на бюджета.

От ДКЦ I обявиха, че през месец август тази година изтича лиценза на рентгеновата апаратура. Ако до тогава не бъде закупен нов апарат, звеното ще трябва да бъде затворено. Центърът няма необходимите средства за започване на процедура за закупуване на такъв, за което са необходими около 100 000 лв.

Общо за здравеопазване в бюджет 2010 са заложени 8 842 804 лв. от тях 8 202 804 лв. са за държавна дейност, а за местни дейности сумата е 640 000 лв., което е с 103 000 лв. по-малко в сравнение с миналата година.

В областта на социалните дейности  са намалени единните стандарти за издръжка на социалните структури с около 10%, и за 2010 година общината ще получи 2 922 618 лв. През миналата година средствата са били 3 895 526 лв. Въпреки намалението на финансовите средства от общината считат, че тези средства ще бъдат достатъчни чрез прецизиране на разходите по приоритети. Средствата за местни дейности в социалната сфера, които са планирани 530 174 лв.

Капиталовите разходи в сферата на здравеопазването за 2010 година са в размер на 142 000 лв., а за социални дейности те са 113 425 лв.