Отмениха кметските заповеди за конкурси за управители на общинските дружества
Отмениха кметските заповеди за конкурси за управители на общинските дружества / netinfo

Пет заповеди на кмета на община Шумен отмени зам.-областният управител Ивайло Илиев, информират от областната администрация. Отменените жалби са за провеждането на конкурси за избор на управители на общинските дружества "Медико-техническа лаборатория І - Шумен", „Общински пазари", "Дентален център ДЕНТ", „Комплексен онкологичен център" и „Диагностично консултативен".

Заповедта идва след жалба до областния управител, депозирана на 21 февруари от общинските съветници от ГЕРБ проф. Борислав Беджев и проф.Стефан Желев. Според тях тези заповеди са незаконосъобразни, тъй като са издадени, пренебрегвайки изричното изискване на Наредбата за условията и реда за упражняване на правата на общината в търговски дружества с общинско участие в капитала, за участието на общината в граждански дружества и в сдружения с нестопанска цел.

Съгласно тази норма конкурсите за избор на управители на еднолични дружества с ограничена отговорност се провеждат по ред и условия, определени от общинския съвет, а не от кмета на общината - както в случая неправомерно си е позволил да направи кмета на община Шумен. Твърдят, че Общински съвет - Шумен не е обсъждал и приемал решения, с които да е определил „ред и условия" за провеждане на посочените конкурси.

При извършената служебна проверка на решенията на Общински съвет - Шумен, които се изпращат задължително oт областния управител, не бяха намерени решения, с които общинският съвет да е определил „ред и условия" за провеждане на посочените конкурсрси, съобщават от Областна управа.

„Недопустимо е кметът да обяви конкурси без общинския съвет да е определил реда за провеждането им и конкурсните условия, или както в случая-изземайки правомощията на общинския съвет, кметът сам е определил такива.Това води до опорочаване и на започналите конкурсни процедури за избор на управители", се казва в заповедта на Илиев.