Отхвърлиха упреците за недоброто управление на общински проект
Отхвърлиха упреците за недоброто управление на общински проект / netinfo
Упрекът, отправен към община Шумен от фолклорен танцов ансамбъл „Гайтани”, по отношение на управлението на проекта „Обичам го това училище” е неоснователен. Това заяви днес Нина Белчева, директор на Дирекция "Евроинтеграция" в общинска администрация. Общината не е нарушила управлението на проекта, заяви Данаил Данчев, началник на отдел Европейски проекти.

Сдружение "Гайтани" е изпратило уведомително писмо до кмета на общината Крамир Костов, в което се изразяват опасения за начина, по който се управлява проекта.

Както Дарик вече информира, сдружението е един от общо петте партньора на община Шумен по проект ”Обичам го това училище”, който общината спечели по ОП „Развитие на човешките ресурси”. В писмото председателят на сдружението Чавдар Чанков изразява опасенията си относно липсата на координация по проекта между общината и сдружението. „Няма яснота, защо проекта не се изпълнява, въпреки че дейностите по него трябваше да започнат още на 1 октомври, се казва в писмото. „Организационният хаос може да доведе до това общината да възстановява средства по структурните фондове на ЕС, поради нежелание или неумение да управлява спечелени проекти”, пише още в документа.

Проектът е на стойност 47 000 лв., а дейностите по него трябва да бъдат изпълнени до декември 2009 г. До момента е получено авансовото плащане от около 9 300 лв. По думите му, стартът на проекта е закъснял по вина на Министерството на образованието. Поради тази причина с МОН е било уточнено към договора по проекта, който е подписан през септември, да се направи анекс, чрез който да се съкрати срокът за изпълнението му от 24 на 16 месеца. До четвъртък се очаква одобрение от министерството за намаляване на този срок, а до тогава нямаме право да разходваме средства по проекта, уточни Данчев.