Отделяме повече време за сън през зимата
Отделяме повече време за сън през зимата / Дарик-Шумен

Около девет часа и половина за сън на денонощие отделяме средно на лице. Това съобщиха за Дарик от Териториалното статистическо бюро-Шумен. Статистическите данни сочат, че спим по-продължително и в ежедневието си отделяме повече време за сън през зимните месеци, а най-много през декември и януари.

Като цяло, в сравнение с останалите европейски страни сме по-големи поспаланковци. У нас всеки пети, във възрастовия диапазон между 20 и 74 години, си подремва следобед в 14 часа. Във Франция това прави всеки 11-ти, а в Словакия и Норвегия  - едва един процент от населението.

През студените месеци по-рядко сме „болни на легло". През август  се залежаваме по здравословни причини два пъти повече, отколкото  през декември.

През последния месец на годината прекарваме най-малко часове на основната си работа. Навярно причината е в големия брой празнични дни около Коледа и Нова година. Пак поради това, месецът е рекордьор по часове, отделени  за кулинарни ангажименти - приготвяне на  ястия и закуски. За печене на сладкиши и баници през декември изразходваме повече време, отколкото през трите летни месеца, взети заедно. Ангажираните в приготвянето  на храна у дома, отделят през зимата за тази цел средно по над два часа и половина в денонощието. Най- малко се задържаме пред печката през юни. Независимо от сезона, готвенето е основно женски ангажимент.

Декември  е месецът, в който най-често гостуваме на познати или посрещаме гости. Активно общуваме с приятели и през ноември и януари, когато са едни от най-почитаните именни дни в православния календар.

Ако трябва да се определи един от сезоните, като „медиен", то това несъмнено е  зимата. През студените месеци за четене на вестници и списания, гледане на телевизия и слушане на радио, средностатистическият нашенец отделя над три часа. У нас, лицата на възраст между 20 и 74 години стоят пред  телевизора  (независимо от сезона)  близо два часа и половина дневно. В Дания, Швеция и Норвегия за това отделят по около час и 50 минути.